top of page
Johan van Delden

Ik weet niet of ik een perfectionist ben: 5 symptomen van perfectionisme op de werkvloer.




Als er aan jou wordt gevraagd of je een perfectionist bent, zal je 9 van de 10 keer antwoorden dat je dat niet bent. Dat wordt vooral gezegd vanuit de associatie die we met perfectionisme hebben dat een perfectionist alles ‘perfect’ doet of dat ie altijd ‘perfectie nastreeft’. Maar als we op dit niveau van bewoordingen en symptomen blijven, plakt niemand het label perfectionisme bij zichzelf op. Maar gaan we de diepte in en gaan we andere symptomen benoemen, dan kan het wel eens een heel ander verhaal bij je worden. Dan zou het zo maar zijn dat je je daar wel in herkent. Daarom hier 5 symptomen van perfectionisten en perfectionisme op de werkvloer:


1. Altijd kritisch

Je bent altijd kritisch: kritisch over jezelf maar soms ook anderen. Fouten maken kot niet in je woordenboek voor, dat staat gelijk aan dat je gefaald hebt in het halen van je eigen doelen. Door je kritische houding is het glas ook altijd halfleeg, je ziet direct waar de fout zit en wat er beter kan. Je bent ook zelden tevreden over eerder geleverd werk, ook dat had achteraf veel beter gekund.


2. Uitstelgedrag

Aan een nieuwe taak beginnen is lastig voor je. Je wilt het eerst even goed doordenken, het moet wel in 1 keer goed gaan. Je blijft wikken en wegen, nog even controleren, onderzoeken en vergelijken. Want stel dat je achteraf spijt hebt van je keuze of beslissing?


3. Onzekerheid t.o.v. je collega’s

Je bent niet snel tevreden over jezelf. Je hebt goede ideeën over hoe we het werk beter kunnen maken maar die hou je. Die ideeën zijn wel goed vind je, maar ze moeten eerst ‘perfect’ zijn. Want je denkt dat je collega’s veel betere ideeën hebben omdat je twijfelt en onzeker bent over je eigen kunnen. Je vergelijkt je ook vaak met je collega’s waarbij jij zelden als beste uit de bus komt.


4. Waardering en bevestiging van je collega’s

In je werk ben je erg bezig met wat je collega’s van je vinden en hoe ze over je denken. Het is voor jou belangrijk dat je de waardering van ze krijgt. Uitblijven van waardering en bevestiging maakt je onzeker. Alles wat je collega’s over je zeggen neem je persoonlijk op waardoor je ook moeilijk met feedback kunt omgaan. Dat vind je maar heel lastig omdat het voor jou voelt als een aanval.


5. Te grote betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel

Je hebt een hele grote behoefte aan controle. Delegeren gaat niet want wat je zelf doet, doe je beter. En wat als de ander het niet goed doet? Kortom, je houdt graag de touwtjes in handen en neem je werk en taken van anderen over, ook als je er helemaal geen tijd voor hebt. ‘Maar dan gebeurt het tenminste…..’. Aan de andere kant heeft het er al voor gezorgd dat je door je verantwoordelijkheidsgevoel je eigen werk niet meer gedaan kreeg. Want man, man, man wat heb je een hoop werk op je bordje liggen. Dan werk je ‘s avonds en in het weekend maar door om het werk af te krijgen.



Dit zijn slecht 5 symptomen van perfectionisme op het werk. Herkenbaar? Waarschijnlijk zal je je in het ene kenmerk meer herkennen dan in de ander. Dat is heel normaal. Maar op hoe meer punten je een ‘ja, dat herken ik bij mijzelf’ scoort, hoe meer jij karaktereigenschappen van een perfectionist hebt.


En nu kun je twee dingen doen; niets doen of er wél iets aan doen. In het eerste geval weet je waar je emoties en gedrag vandaan komt, doe je er niets mee en weet ik zeker dat je over een jaar op hetzelfde punt staat als nu. Prima als dat jouw keuze is. Maar je kunt er ook wat aan doen. Ook al herken jij je maar in één va

n de bovengenoemde vijf kenmerken! Jij kan er zelf voor zorgen dat je weer rust in je hoofd krijgt en dat je weer vol zelfvertrouwen naar je werk gaat. Is dat wat je wilt? Neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek. Jij vertelt waar ik je mee kan helpen en ik vertel hoe ik dat kan doen.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page