top of page
Johan van Delden

Hoe kom ik in de actiemodus en welke rol speelt mijn mindset hierin?

Om dingen te veranderen is er maar één ding belangrijk: je moet in actie komen. Bij goede bedoelingen, plannen maken en intenties is er nog nooit iets veranderd. Ik schreef daar in mijn vorige blog al over.


Maar hoe komt het dan dat het voor veel mensen gemakkelijker is om duizend-en-één redenen te bedenken waarom iets niet te doen dan op zoek te gaan naar die ene reden waarom het wel zou lukken. Dat heeft met mindset te maken. Op hoofdlijnen zijn er twee varianten: een fixed mindset en een growth mindset. Ofwel een statische- vs een groeimindset.


Als je overwegend een fixed mindset hebt denk je vaak dat je talenten, intelligentie en capacitieit vastliggende eigenschappen zijn. Je wilt graag slim overkomen en reageert defensief op fouten en tegenvallers. Die zien ze namelijk niet zo zeer als kans om te leren en groeien, maar als risico om te falen en ‘door de mand te vallen’. Je kunt altijd duizend-en-één redenen bedenken waarom je het niet moet doen. Je bent op zoek naar veel bevestiging. Gevolg van een fixed mindset is dat je slechts beperkt kunt groeien en jezelf ontwikkelen.


Bij een overwegende groeimindset ligt de focus op leergierig zijn, kansen durven te benutten en leren van resultaten. Je durft eerlijk naar je tekortkomingen te kijken en bent continu op zoek naar manieren om te verbeteren. De focus ligt vooral niet op het slim overkomen of oppoetsen van het imago. Je ziet altijd een reden om het wel te proberen.



Het mag duidelijk zijn dat een groeimindset je beter in staat stelt om jezelf te verbeteren en te veranderen. Maar hoe komt het dan toch dat zoveel mensen een fixed mindset hebben en daaraan vasthouden? In veel gevallen hebben mensen zichzelf iets aangepraat. Negatieve ervaringen grijpen ze aan om te bewijzen dat ze inderdaad ergens niet goed in zijn. Het is dat stemmetje in je hoofd dat negatief over jou spreekt en kritiek op jou heeft. Het vertelt je duidelijk dat je iets niet kunt, ergens niet goed in bent, wat anderen er wel niet van zullen vinden, enzovoorts.


Falen is niet gelijk aan mislukken. Het betekent enkel dat je meer moet oefenen en kunt leren van eerdere ervaringen.


Maar die stem in je hoofd ben jij niet! Nogmaals, die stem in jouw hoofd dat ben jij niet! Laat je dus niet belemmeren door de stem in je hoofd. Het houdt je dingen voor die niet altijd waar zijn. Perfectionisme en faalangst zijn hier voorbeelden van. Het is aan te leren hoe je daar mee om kunt gaan en uiteindelijk zelfs kunt sturen. Daar kan ik je bij helpen.


Stel jezelf hardop de vraag: heb ik een fixed mindset, zie ik altijd de duizend-en-één redenen of ga ik voor de groeimindset en ga ik op zoek naar die ene reden om wel in actie te komen. Wees eerlijk tegen jezelf! Als je er nu een gedachte loskomt dat zich afvraagt wat anderen er van zullen vinden, is dat een signaal van een fixed mindset. Wil je groeien en jezelf ontwikkelen, laten we dan samen aan je groeimindset werken.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page