top of page
Johan van Delden

10 symptomen die op perfectionisme duiden

10 symptomen die op perfectionisme duiden


Mannen, emoties én praten is niet altijd een lekkere combi. Veelal willen mannen best over hun emoties praten maar lopen ze vaak tegen het probleem aan dat ze niet weten wát er precies met ze aan de hand is. Ze kunnen het niet goed onder woorden brengen. En ja, dan is er over praten ook best lastig. Daarom hier 10 symptomen die kunnen duiden op perfectionisme. Als jij je hier in herkent, weet je in ieder geval wat er aan de hand is. Heb jij een labeltje en kun je er iets aan gaan doen.


1. Je stelt onrealistische doelen voor jezelf

Je legt je zelf onhaalbare hoge doelen op. Het gaat dus niet om een gezonde ambitie maar doelen waarvan je eigenlijk al bij voorbaat weet dat je het toch niet gaat halen. “Ik wil dat iedereen mij aardig vind”, “Deze nieuwe klus moet in 1x foutloos goed gaan”, “Dit rapport moet perfect zijn”, “Ik moet het in mijn nieuwe team direct foutloos doen”, etc


2. Je stelt onrealistische doelen aan anderen

Je kunt perfecte doelen aan jezelf stellen maar er is ook een vorm waarbij je deze doelen juist aan anderen stelt. “Een collega moet nieuw werk waar hij geen ervaring in heeft wel in 1x goed doen”, “Ik heb als manager zoveel in het team geïnvesteerd, ik verwacht nu wel wat terug, dat verdien ik nu wel”. Je hebt de neiging om je eigen fouten te maskeren maar legt wel de nadruk op fouten van een ander.


3. Je maakt je zorgen om de reactie van je collega’s als je jouw doelen niet haalt

Dit punt raakt de kern van perfectionisme: je maakt je druk om de reactie van anderen als jij je eigen opgelegde, onrealistisch hoge doelen niet haalt. Je bent naarstig op zoek naar bevestiging van je harde werken maar als je die niet krijgt, dan raakt je dat. Als jij je doel niet haalt beschouw je dat als persoonlijk falen en ben je bang voor de reacties van je collega’s. Dat maakt je onzeker.


4. Je gaat altijd door

Je bent een harde werker en een pauze overslaan, langer doorwerken of overwerken is jou niet vreemd. Opgeven komt niet in je woordenboek voor. Je grenzen aangeven en “nee” zeggen, daar ben je niet zo goed in. Voor spoedklusjes of extra werk ben je altijd te porren ook al heb je er eigenlijk helemaal geen tijd voor


5. Je hebt een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel

Je voelt je voor alles in je directe omgeving verantwoordelijk voor. Als er een spoedklusje is of als er mensen voor een nieuw project of werkgroep gevraagd worden, steek jij als eerste je hand op. Maar ook delegeren vind je lastig. “Als ik het doe weet ik zeker dat het goed gebeurt” is zo’n gedachte die hier bij hoort.


6. Je bent altijd kritisch

Doordat je zulke hoge doelen aan jezelf of aan anderen stelt, die toch niet gehaald zullen worden, ben je heel kritisch omdat je vindt dat het altijd beter kan. Je bent eigenlijk nooit tevreden omdat je heel snel ziet waar het nog beter kan.


7. Je hebt een laag zelfbeeld

Door voor jezelf doelen te stellen die je niet haalt, je zorgen maken over de reacties van je collega’s en/of je baas én deze doelen vervolgens niet halen, zorgen ervoor dat je onzeker bent en een laag zelfbeeld hebt gecreëerd. Je vind jezelf vaak niet goed genoeg, je vind je collega’s veel beter in hun werk, je houdt goede ideeën maar voor je en spreekt deze niet uit. Door het lage zelfbeeld vind je het lastig om je eigen grenzen aan te geven. “Wat zullen je collega’s daar wel niet van vinden?” is een gedachte die dan door je hoofd spookt.


8. Je bent veel aan het pleasen

Doordat je zo bezig bent met de reactie van anderen, je collega’s bijvoorbeeld, doe je er alles aan om de relatie goed te houden. Dit leidt tot pleasegedrag wat zich uit in conflicten vermijden, geen ‘nee’ kunnen zeggen, wel verwachtingen hebben maar deze niet uitspreken en bijvoorbeeld moeilijk met feedback kunnen omgaan.


9. Je piekert veel

Je hebt de neiging om situaties oneindig te overdenken. Doordat je heel kritisch bent zijn dit meestal negatieve gedachten. Je piekert vooral over jezelf, wat je gedaan hebt, wat je gezegd hebt en of je dit toch niet anders moeten doen. Je innerlijke criticaster is veel aan het woord in je hoofd.


10. Je hebt last van je faalangst

Je bent bang om te falen, dat je het in de ogen van anderen, én van jezelf, niet goed doet. Fouten maken betekent voor jou dat je gefaald hebt, dat je niet goed genoeg bent. En omdat het nooit naar jou tevredenheid verloopt, zorgt dit er weer voor dat je zelfbeeld nog meer naar beneden gaat.


Herken jij je in één of meerdere symptomen? Dan is de kans groot dat daar perfectionisme aan ten grondslag ligt. In hoe meer punten jij je herkent, hoe meer perfectionistisch je bent. Dan weet je nu in ieder geval ‘wát’ het is. En kun je er wat aan doen.


Wil je er mee aan de slag en wil je ervan af? Neem dan contact met mij op, plannen we een kennismakingsgesprek in.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page