Werken met scrum

Wat betekent werken met scrum voor mij en mijn organisatie en wat moet ik geregeld hebben voordat ik met scrum ga werken? Welke valkuilen zijn er voor mij als ik wil gaan scrummen?
 • Introductie
 • Werken met
 • Wat levert het op?
 • Hoe begin ik?
 • Bij een Agile/Scrum project:
  – is de “wat” en “hoe”-vraag duidelijk van elkaar gescheiden
  – draait het om zelfsturende teams
  – levert het team iedere sprint afgeronde producten op
 • Het werken met Agile/Scrumheeft tot gevolg:
  – kortere doorlooptijd van het project
  – meer en actievere samenwerking
  – duidelijke keuze in prioriteit
 • De kwantitatieve effecten, ofwel wat levert werken met Scrum mij op?
  – Verdubbeling productiviteit (kostenreductie van 50%)
  – Kwaliteit van het werk neemt met 250% toe
  – Doorlooptijd (time to market) halveert
 • Het volgende stappenplan is een goed begin:
  – Scrum Praktijk Opleiding voor alle teamleden
  – Sprint 1 – niet langer plannen maken maar aan de slag
  – Coaching on the job waarbij wij u helpen goed te scrummen

 

 


Werken met scrum biedt vele voordelen maar biedt bovenal een oplossing voor:

 • Het maken van keuzes
 • Samenwerken
 • Communicatie

De theorie van scrum is heel eenvoudig omdat het maar een hele beperkte set aan afspraken, rollen en regels kent. Om scrum in de praktijk toe te passen is echter heel moeilijk. Naast een training om bij iedereen hetzelfde kennisniveau van scrum bij te brengen is coaching-on-the-job van grote toegevoegde waarde. U profiteert pas van de voordelen van scrum als iedereen zich aan deze regels van scrum houdt en daar ook naar handelt. Coaching-on-the-job helpt u bij het toewerken naar high performance teams.

 

Lessons Learned

Door de ervaring van de scrum@work trainers en consultant hebben we geleerd dat bij de invoering van scrum de volgende onderdelen vaak onvoldoende zijn ingevuld (leasons learned):

1. Geen product owner

De basis van scrum is de product backlog waarin staat wat je op welk moment wilt gaan realiseren. Als deze backlog er niet is, niet de juiste onderwerpen bevat, niet de juiste prioriteiten weerspiegelt of er staat gewoonweg onvoldoende werk op, dan belemmert dat het team enorm in het maken en realiseren van producten. Er is geen of onvoldoende voortgang. Het maken van deze backlog is de verantwoordelijkheid van de product owner.

2. Product Owner vertegenwoordigt niet alle stakeholders

Een hele belangrijke taak van de product owner is om alle stakeholders bij zijn/haar keuzes te betrekken en input te laten leveren. Deze input moet de product owner meenemen in zijn prioriteitkeuzes. Een valkuil is om niet alle stakeholders hier in te nemen waardoor er onbegrip ontstaat in de organisatie over gemaakte keuzes. Dat betekent overigens niet dat alle wensen en eisen van alle stakeholders op de product backlog moeten komen te staan. De product owner zal de stakeholders goed moeten classificeren om vervolgens daar naar te acteren. Zo zijn er stakeholders die direct input leveren in de vorm van project stories voor de backlog maar is voor andere stakeholders informeren voldoende. Onvoldoende stakeholdermanagement zorgt voor veel spanningen en kan tot gevolg hebben dat het team niet met de juiste prioriteiten werkt.

3. Geen onderscheid tussen het wat en het hoe

Bij scrum is de product owner verantwoordelijk voor de “wat-vraag” en gaat het team over de “hoe-vraag”. Bij menig organisatie gaat er veel tijd verloren doordat teamleden het moeilijk vinden om de “wat-vraag” los te laten. Resultaat is dat over iedere project story op de product backlog de achterliggende gedachte, prioriteit en motivatie weer ter discussie wordt gesteld. We hebben veel gezien dat er hierdoor zoveel tijd verloren gaat, dat er alleen maar wordt vergaderd en overlegd wat ten koste gaat van de realisatie en daarmee de resultaat gerichtheid. Een goede scrummaster kan in deze situatie de helpende hand bieden door discussie en vragen op de juiste plaats en door de juiste personen te laten voeren.

4. Onvoldoende tijd, teveel projecten, multitasken, het erbij doen

Scrum is er op gericht om samen dingen (af) te maken, resultaat halen. Dat gaat het beste en het snelst als het team frequent en op vaste tijden bij elkaar zit. In de praktijk zien we regelmatig dat projecten ‘erbij’ gedaan worden waarbij teamleden een paar uurtjes per week aan de opdracht mogen besteden. In het ergste geval zien de teamleden elkaar helemaal niet tegelijkertijd indien het aantal beschikbare uren en de verschillende parttimedagen het onmogelijk maken om überhaupt op enig moment bij elkaar te komen. In zo’n situatie is iedere vorm van teamsamenwerking gedoemd te mislukken. Een ander probleem dat zich voordoet indien teamleden een project erbij doen, is dat medewerkers te veel moeten multitasken. Ze zijn met duizend-en-één dingen bezig. Het verlies in productiviteit door de taakswitchtijd en het steeds moeten schakelen tussen verschillende projecten en werkzaamheden kan wel oplopen tot 40%.

 

Wilt u profiteren van de voordelen van scrum, doe dan uw voordeel met onze lessons learned. Wilt u hulp bij het oplossen van deze uitdagingen, neem dan contact met ons op.

Delen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this pageShare on Google+

Op dit bericht reageren